15 kwietnia 2015 rok u w Gminnym Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził znany zamojski kucharz Pan Adam Kot. Warsztaty były finansowane w całości przez Lokalną Grupę Działania „Ziemia Zamojska”. W menu znalazły się dania gorące, zimne przekąski, coś dla łasuchów. Grupa 15 pań przygotowała dania wg przepisów pana Adama tj.: gaspacho, pascha wielkanocna, szyszki z ryżu preparowanego, udka z kurczaka faszerowane boczkiem i pieczarkami, pstrąg pieczony w ziołach z czosnkiem i zapiekanymi ziemniakami, mus chrzanowy zawijany w szynce, naleśniki z łososiem i twarożkiem.
Na zakończenie przy pięknie nakrytym stole można było degustować i nacieszyć oko estetycznymi dekoracjami. Warsztaty kulinarne to nie tylko nauka przygotowania nowych potraw ale również wymiana doświadczeń, współpraca w grupie i wspólne spędzanie czasu. Przysłowie mówi, że”gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, ale gdy jest ich 15 a dowodzi pan Adam Kot, tam zawsze stół ugina się od pysznego jadła. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i życzymy, aby zaprezentowane potrawy zagościły na stałe, na Waszych stołach.
źródło: GOK Grabowiec